Filipstad Brygge 1

Under rehabiliteringen av Filipstad Brygge 1 har vi hatt stort fokus på å løfte kvaliteten på eksisterende byrom, med sine unike trekk og plassering ved Aker Brygges gamle tørrdokk. Prosjektet knytter seg tettere på byveven i området enn tidligere, samtidig som antall brukere øker betraktelig.

Dette kaller vi «byreparasjon».


Tidsrom: 2020–2024

Oppdragsgiver: Storebrand Eiendom

Oppdrag: Skisseprosjekt til detaljprosjektering og bygging

Samarbeid: Grape Architects, Rambøll

Filipstad Brygge 1 ble bygget som Storebrands hovedkontor på slutten av 90-tallet, og besto av tre bygg som var knyttet sammen med bro og kulvert tvers over Ruseløkkveien. Grepet har definert utformingen av Ruseløkkveien som en «bakke» mellom to av byggene, som gjorde gata til en barriere. Resepsjonens enorme atriumsfasade mot Dokktorget, og fraværende møblering i uterommene, bidro ikke til å øke bylivet. En rehabilitering av prosjektet har sett på hvordan både byggemassene og materialene fra stedet kan ombrukes for å skape bedre liv og funksjon på stedet.

Prosjektets hovedgrep har derfor vært «byreparasjon», der unødvendige konstruksjoner og barrierer i Ruseløkkveien er fjernet. Gulvet er senket tilbake til gatenivået og rollen som strategisk forbindelse mellom Vika og Filipstad er videreutviklet. Samtidig ble atriet fjernet ved å forlenge kontoretasjene. Sammen med rehabilitering av bygningsmassen og påbygg er dette et grep som har doblet antall arbeidsplasser i bygningene. Det muliggjorde også en stor utvidelse av takhagen øverst i bygget.

De offentlige rommene er fornyet gjennom å plukke opp eksisterende materiale fra stedet som ombrukes på nye måter. Dette skaper en unik identitet for begge byrommene på bakkeplan. Ruseløkkveien (1 200 m2) er laget i stein i et nytt format og landskapsform som åpner for nye adresser langs en beplantet bilfri gate. Dokktorget (2 000 m2) har fått ombrukt teglstein med myke rom mot vannet. Torget har også fordoblet mulig antall brukere ved å skape nye oppholdssoner, utadrettet kafévirksomhet og personalrestaurant. Begge byrommene har fått unik og variert møblering designet SOLA. 

Stor grad av gjenbruk kombinert med byggemetoden, gjør at prosjektet på sikt kan demonteres, eller repareres etter behov. Der det er kjøpt inn nye materialer er det lagt vekt på høy kvalitet, mest mulig lokale materialer og god holdbarhet. Mellomlagring av materialene foregikk lokalt for å minimere transport, og bearbeiding av materialer ble i størst mulig grad utført på stedet.

Prosjektet sertifiseres etter BREEAM in-use og EU-taksonomi for ombygging av eksisterende bygg og uterom. 

 


# # # # # # # # # # #
#
#