Våland sør

Stavanger universitetssykehus flytter fra Våland til Ullandhaug, og det lukkede institusjonsområdet skal forvandles til et levende og innbydende nabolagssentrum. Våland parkby skal bli supergrønn, supersunn og supersosial, med et mangfold av beboere og brukere av park- og byrommene. Prosjektet bygger videre på de eksisterende kvalitetene i bygningene, infrastrukturen og parkene i området, og bruker dette til å skape en bydel for fremtiden med rot i det historiske sykehuset.


Tidsrom: 2024

Oppdragsgiver: Stavanger kommune

Oppdrag: Parallelloppdrag

Samarbeid: LPO arkitekter, Formverk og Civitas

Vårt team har undersøkt oppgaven «funksjonsmiks i et levende bymiljø» og hvordan vi kan få til en transformasjon av den gamle sykehustomta til et levende og innbydende område hvor folk ønsker å bo, jobbe, leke, og ikke minst være en del av. I arbeidet med dette har teamet studert behov og muligheter i nabolagene rundt tomta, mulighetene som ligger i de eksisterende strukturene i sykehusområdet, og Stavanger kommunes målsetninger for tomta og nærområdet.

Supergrønn – Supersunn – Superfellesskap er de tre verdiene vi foreslår skal ligge til grunn for transformasjon, programmering, identitet og framtidig liv i Superbyen. Verdiene tar utgangspunkt i kommunes målsetninger og behovene som finnes i nabolaget, de bygger på de historiske forutsetningene og mulighetene på stedet og representerer verdier som bør dominere i en framtidsby.

Våland sør binder sammen Våland i nord med Bekkefaret i sør og gir flere muligheter for nabolagene til å møtes. Byggene og uterommene fylles med lavterskel møteplasser som skaper attraktive steder å oppsøke og møtes. De eksisterende grønnstrukturene suppleres med nye, og hele bydelen blir en grønn parkby som tilrettelegger for et mangfold av liv. Byggene og byrommene fylles med funksjoner knyttet til helse, både som næring og som lavterskel møtesteder. Dette binder stedet til historien, men peker også fremover mot en sunnere måte å bygge byene våre på.

SOLA har identifisert en rekke steder i det eksisterende sykehusområdet og supplert med nye, som sammen danner Vålands byromsnettverk. Det er parker og byrom bundet sammen av et tett nettverk av gater. Hvert sted har en egen karakter og identitet, som består av de eksisterende kvalitetene, sammen med det nye innholdet som programmering, vegetasjon, materialitet og aktive fasader.


#
# #
#
#