De nye boligfeltene på Dyster Eldor omfavnes av bevart skogsterreng. Skogen er tidligere drenert, og har vært uegnet som leveområder for den rødlista storsalamanderen som finnes i nærheten. I tett samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA) har SOLA planlagt skreddersydde tiltak og en langsiktig skjøtselsplan for å ivareta amfibier i området. Ved å etablere et system av dammer, bekker og våtmarksområder føres vannet tilbake til skogen.
Oppdragsgiver: Solon Eiendom
Oppdrag: Forprosjekt til byggeplassoppfølging
Samarbeid: NINA, IN'BY, Multiconsult
Før prosjektets oppstart ble det kartlagt flere eksisterende salamanderdammer på Dyster Eldor, hvorav alle var små og truet av gjengroing. Samtidig var skogen amfibiene brukte som leveområde på land sterkt kulturpåvirket. Den bestod i stor grad av plantefelt og triviell ungskog som tidligere var gjennomdrenert. Amfibier trenger vann for å overleve!
For å øke salamanderbestanden i området på sikt, var etablering av flere, større dammer helt nødvendig. Parallelt med utbygging av boligfeltet Dyst ble det derfor etablert tre nye salamanderdammer og flere overvannstiltak med fuktige bekkedrag og grøfter imellom. Dammene får kontinuerlig vanntilførsel fra boligfeltet Dyst, og vil også få det fra fremtidige boligfelt. Samtidig virker dammene flomdempende ved ekstremvær. Terrenginngrepene revegeteres med stedlige masser, men vegetasjonen vil holdes lysåpen.
Nyetablerte salamanderhotell og opprettholdelse av et hagemarkpreget skogbilde gir amfibiene landhabitater sommer og vinter. Det er tilrettelagt for at salamandere kan migrere via i fuktige vandringskorridorer på utkikk etter en make i nabodammen. Samtidig kan nysgjerrige turgåere slumpe til å møte på salamanderne en varm vårdag tilbrakt i dammen.