For å lykkes med å revitalisere sentrum, må man tenke på opplevelser i gatene, som en av de viktigste felles byrommene vi har. Kongens hage er tenkt utformet med en sekvens av forskjellige landskapsrom som gir en variert «opplevelsesåre», som blir en destinasjon samt en viktig forbindelse mellom byen og fjorden: Gjennom lunder og blågrønne enger til skogsti som åpner seg til en grønn park ved Akershus festning.
Oppdragsgiver: eget initiativ
Oppdrag: Visjonsstudie og bidrag til offentlig debatt
Samarbeid: Grape Architects
Dette innebærer å kunne tenke nytt rundt hvordan en gate kan se ut og om hvilken bruk utover ferdsel som det vil kunne gis rom til – spesielt når bilens plass reduseres. Asfalten kan tas opp, og mulighetene er mange for hvordan vi kan skape nye plasser for aktivitet, lek og rekreasjon mellom byggene. Dette er grønne kvaliteter det spesielt er viktig å tilrettelegge for i den tettbebygde Kvadraturen, som i dag har små gårdsrom og få oppholdssoner.
Klimaendringer gjør at været blir mer uforutsigbart, med økt ekstremvær og nedbør. Slik som byen er bygget i dag med mye harde flater, lite vegetasjon og et overbelastet vann- og avløpsnett, er det store utfordringer knyttet til å håndtere overvannet lokalt. Dette har allerede forårsaket skader på vår infrastruktur, og kan bli veldig kostbart over tid. Ved å tilrettelegge for økt håndtering av vann lokalt på overflaten, kan det blir brukt som en resurs i landskapet – fra vanning av planter, vannspeil og aktivitet, til rekreasjon og identitet. Ved å forsinke avrenning av vannet gjør at man kan rense regnvannet før det renner ut i fjorden, som ikke skader andre økosystemer.
I tillegg øker bynatur biodiversitet i byen og danner mikroklimaer som virker positive for lokale miljø. Vegetasjon og blågrønne struktur har bevist positive effekter på både mental- og fysisk helse