A5 Sadelmakerbryggen

A5 er den siste gjenværende brikken i Bjørvikaplanen fra 2004, og utviklingen av asfaltplassen baserer seg på 20 års erfaringer med utvikling av Fjordbyen. Sadelmakerbryggen skal endres fra en monoton, introvert og grå parkeringsplass til et inviterende, aktivt og grønt sted for hele byens befolkning i krysningen mellom historiske Kvadraturen og Bjørvika.


Tidsrom: 2021–dags dato

Oppdragsgiver: Hav Eiendom

Samarbeid: Grape Architects, Byantropologene, Vivid Vision (visualisering)

Sadelmakerbryggen består av flere park-, gate- og byrom som i samspill med aktive førsteetasjer tilbyr attraksjoner for alle, på tvers av alder og økonomi, både til hverdags og fest. Ved å knytte tomta sammen med byen rundt, og tilby attraktive områder å bevege seg i og gjennom, blir Sadelmakerbryggen et trygt sted som føyer seg inn i byen.

I arbeidet med prosjektet har SOLA kartlagt og analysert områdets behov, og prosjektet har gjennomført en brukermedvirkning for å undersøke hva byens befolkning trenger og ønsker av Sadelmakerbryggens park- og byrom.

Basert på disse analysene og innspillene har vi brukt metoden Power of 10 for å skape et sted med mange lag av funksjoner og attraksjoner for et mangfold av mennesker. Resultatet er et omforent diagram som gir viktige retninger for prosjektet. Dette har gitt stedet funksjoner, utforming og herlighetsverdier som bynatur.

Et viktig innspill i innsiktsarbeidet har vært ønsket om at Sadelmakerbryggen skal bli et grønnere og mer naturlig sted enn Bjørvika, som oppfattes som glatt og rent. Derfor er den sentrale parken -  Groschparken - planlagt som en grønn oase for byen, der det gjøres plass til økologisk mangfold, mange trær, og ulike materialer og teksturer.

Groschparkens hjerte er en stor, åpen og fleksibel plen. Rundt denne er det ulike programmerte steder og rom, som tilbyr et mangfold av funksjoner og attraksjoner og sikrer at parken blir et levende sted i byen. Stedene i parken tilbyr blant annet et sted for vannlek, en aktiv møteplass med bordtennis, en lavterskel scene, og en sone med klatreskulptur og sandlek. I tillegg til de aktive funksjonene inneholder de ulike rommene sitteplasser og piknikbord som gjør dem fleksible og tilrettelegger parken for alle Oslos innbyggere. Formgrep og programmering gir stedet identitet, innhold og forankring i byen.

De ulike parkrommene omgis og defineres med bynatur, som gir både opplevelsesverdier til besøkende og biologisk mangfold. Landkapsformer og beplantning bidrar med å skape godt mikroklima i parken. Landskapsformer skaper steder i le, og ulike vegetasjonssjikt bidrar til å dempe intensiteten av de dominerende vindretningene. Dette skaper gode møte- og oppholdssteder for opphold gjennom døgnet og året.

I tillegg til Groschparken består Sadelmakerbryggen av flere by- og gaterom. Disse er tomtas møte med byen og leder besøkende inn til parken. De er også attraktive oppholdsrom med hver sine ulike kvaliteter. Historiske Strandgata reetableres som et strøk vest på tomta med de historiske børstrærne som et kronetak på den ene siden, den nye Sadelmakerbryggen med utadrettede førsteetasjer og Groschparken på den andre. Nord og syd i Strandgata etableres det to torg, «Fiskerplassen» og «Strandplassen» som også fungerer som forplasser for de nye byggene.

I øst møter tomta havnepromenaden og Bjørvika i to nye grønne torg, «Lunden» og «Promenadeplassen». Disse skaper forbindelser og inviterer inn til parken og byggenes førsteetasjer, og skaper en overgang fra den harde byen til den grønne parken.

Til sammen skaper bygningene med utadrettet virksomhet, de aktive byrommene, og den fleksible og frodige Groschparken et levende nytt sted i overgangen mellom Bjørvika og Kvadraturen, som inviterer inn nabolaget og besøkende.


#
#
#
# #
#
#